Várakozások – elemzés

Elemzés, Hírek
Mivel mindössze két mérkőzés van hátra a szezonból, ideje megvizsgálni, hogy mit várhatunk a továbbiakban.

Az könnyedén megfigyelhető volt a szezon során, hogy a ZTE nem igazán volt képes konstansan jó teljesítményt nyújtani, a csapat eredményei nagyon rapszódikusak, elég csak az MTK elleni 5-4-es diadalt megemlíteni, amivel könnyen össze lehet vetni az azt megelőző mérkőzéseket. Ez csak annyit bizonyít, hogy a ZTE képes a jó eredményre, mindössze ezt hosszabb távon, tartósan nem képes megtartani, noha ez volna a siker záloga.

Ezek alapján kulcsfontosságú, hogy az utolsó két mérkőzést éppen olyan komolyan vegye a csapat, mintha ismét az MTK lenne az ellenfél. Ez valószínűleg így is lesz, hiszen az elmúlt fordulók során, a pályán látottak alapján nem az elszántság hiányzott, sokkal inkább az átütőerő. Az MTK már bajnokként érkezett, talán lazábban is vették a mérkőzést, ráadásul játszották a futballt – ez vezetett ahhoz, hogy képes volt előjönni a zalaiakban rejlő dominancia. Apró, de annál monumentálisabb bökkenő, hogy a Sopron és a Mosonmagyaróvár nem olyan csapatok, mint az MTK. Sokkal inkább védekezésre fognak apellálni és ez a ZTE számára nem jó hír. Ugyanis a masszívan védekező csapatok ellen a kék-fehér gárda rendre elvérzik, ami most, a helyzetet ismerve nem fér bele. Ez egy olyan probléma, amin két hét alatt aligha lehet megfelelő szinten változtatni, vagy megoldást kreálni rá.

Nem a ZTE mellett szól, hogy gyakorlatilag csak a győzelem elfogadható, ha bent akar maradni a csapat és még így is kétséges a dolog, ami újabb teher. Akár amatőr, akár professzionális sportolókról van szó, a pszichológiai tényezők ugyanúgy megkerülhetetlenek, márpedig a ZTE esetében súlyos teher nyomja most a játékosok és a csapat vállát, az pedig közismert, hogy a nagyobb stressz több hibát generál.

A ZTE mellett szól, hogy a bajnok MTK legyőzése és a gólzsák kiszakadása pozitív hatásai megkerülhetetlenek, ez egy olyan eseménnyé válhat, ami alapján a játékosok képesek lehetnek elhinni, hogymegváltoztathatják a ZTE nem éppen rózsás, lefelé ívelő tendenciáját. A siker elsősorban fejben dől el, szokták mondani. Ez a kijelentés nem alaptalan, ugyanis számtalan kudarc oka a felkészületlenség. A mentális felkészültség pedig a győzelem egyik alappillére, legyen szó bármilyen versenysportról.

Összességében az nem lehet kérdés, hogy a maximális hat pontra van szüksége a Zetének a hátralevő két mérkőzésén, de teljesen így se lenne kezében a sorsa. Az ellenfeleket ismerve azonban jó eséllyel ők is botlanak még.

Hajrá ZTE!
H. E.

Vélemény, hozzászólás?