A kiválasztási folyamatok – elemzés

Elemzés, Hírek
Ahogy az élet minden területén, úgy a futballban is komoly szerepet kap a kiválasztási folyamat. Nézzük, milyen módjai vannak ennek az élsportban!

 

Abban az esetben, ha egy csapat új játékost akar igazolni, akkor nagyon ritkán könnyű megtalálni a megfelelő embert, aki a legalkalmasabb arra, hogy megfeleljen a kitűzött elvárásokhoz.
A kiválasztási folyamat azért nehéz az élsportban, mert gyorsan és a legtöbb esetben kevés információ alapján kell dönteni ahhoz, hogy a klub megszerezze a kiszemeltet még a riválisok előtt. Két részes cikksorozat első része következik most, amely az úgynevezett “Scout-hálózattal” foglalkozik.
A “Scout-hálózat”:
A játékosmegfigyelői rendszer üzemeltetése rendkivül költséges, hiszen sok embert ígényel. Viszont ez a rendszer a lehető legnagyobb segítség akkor, ha a csapat új játékost akar igazolni. Költségei miatt azonban főképpen a nagyobb, tehetősebb klubok használják, ezzel tovább növelve előnyüket riválisaikkal szemben és emelve dominanciájuk szintjét az átigazolási piacon.
A rendszer lényege, hogy a megfigyelők, vagyis a Scoutok, egy adott terület/csapat/régió játékosait megfigyelés alat tartják és folyamatosan információval látják el a megbízó klubot. Ez egyrészt egy hatalmas előny, hiszen amikor a megbízó klub játékost akar igazolni, máris rendelkezik egy viszonylag nagy adatbázissal, ahonnan könyedén mazsolázhat ígényei szerint, ráadásul nem pár nap alatt kell megállapítani egy játékosról, hogy alkalmas-e a kijelölt feladatra, hanem adott esetben erre akár hónapok, de évek is lehetnek. Mindezeken túl nem csak az adott játékos futballtudása kerülhet bele ebbe az információhalmazba, hanem a jelleme és a hozzáállása is, ami szintén döntő tényező akkor, ha egy klub sikeres akar lenni.
A rendszernek a folyamatos információ áramláson túl más előnyei is vannak. A Scoutokat megbízó klub képes úgy felvenni/tartani a kapcsolatot bizonyos játékosokkal, hogy hivatalosan nem tartja velük a kacsolatot, ez pedig egy olyan kapcsolati tőkét eredményezhet, amely évekre előre meghatározhatja és biztossá teheti azt, hogy ha szükséges, akkor a klub tudja, mikor és kit képes leigazolni.
A “Scout-hálózat” egy rendkivül hasznos rendszer, amely viszont kifejezetten költséges és a megfelelő szakemberek, vagyis scoutok hiányában még csak nem is hatékony, vagy eredményes, sőt, egyenesen kártékony is lehet. Ennek ellenére napjaink domináns klubjai szinte világszintű hálózatot tartanak fent és ez meg is látszik a teljesítményükön, eredményeiken és abszolút dominanciájukon.

Hajrá ZTE!
H.E.

Vélemény, hozzászólás?