Menekülés a háborúból, tanulmányutak a futball őshazájában, Bajnokok Ligája Magyarországon – így jutott el a ZTE-hez Zoran Szpisljak

Hírek
Részletesebben bemutatjuk csapatunk jövő évi vezetőedzőjének életútját, illetve játékos- valamint edzői pályafutása során elért eredményeit.

Csapatunk újonnan kinevezett vezetőedzője jövővel kapcsolatos elképzeléseit már elmondta honlapunknak, ebben a cikkben élete és pályafutása állomásairól számolunk be.

Zoran Szpisljak, egy észak-szerbiai faluban, Bácsfeketehegyen látta meg a napvilágot. Szülei Boszniából származnak. Itt mindkét szomszédja magyar család volt, ennek köszönhetően kiválóan beszéli a magyar nyelvet.

Labdarúgó karrierje 13 éves korában kezdődött, amikor is a belgrádi Partizan csapatához került. A fővárosi csapat utánpótlásában 4 évet töltött el, ekkor, 17 évesen egy másodosztályú csapathoz Bácskatopolyára szerződött, ahol rendszeres játéklehetőséget kapott. 21 éves korában egy szezont erejéig a helyi első osztályú Spartak Subotica-t erősítette, majd az itteni trénere vitte magával a horvát első osztály egyik patinás klubjához, a Dinamo Zagreb-hez. A horvát főváros csapatát két idényen keresztül szolgálta. Ezután sajnálatos módon súlyos autóbalesetet szenvedett, ám nem sok kihagyás után visszatért a pályára, és a szintén horvát első osztályban szereplő NK Inter-Zapresic-et erősítette 1991-ig.

Ebben az évben azonban kitört a délszláv háború, így el kellett hagyniuk otthonukat. Családjával Wales-be menekültek, ahol szintén nem szakadt meg jó kapcsolata a labdával – játékosként 5 évig szerepelt a Cardiff City FC-ben.

Edzői karrierjének kezdete egészen 1991-ig nyúlik vissza, hiszen ekkor kezdett el játékos pályafutása mellet a cardiffi csapat utánpótlásánál ifjúsági edzőként dolgozni. Mindössze 29 éves volt, amikor rábízták az U14-es együttes irányítását. Egészen 2002-ig állt a walesi klub alkalmazásában. Ezután egy szezon erejéig dolgozott az angol Southampton FC utánpótlás szakágában, de 2004-ben továbbállt, és 3 évig a szintén angol Barnet FC utánpótlásában dolgozott, ahol az U19-es csapatot irányította.

Ekkor, 2007-ben indult magyarországi karrierje, méghozzá a Debreceni VSC-nél. A hajdú-bihari klubnál Herczeg András mellett pályaedzőként dolgozott, és sikert-sikerre halmozott – magyar bajnokságot nyert illetve bejutott a Bajnokok Ligája, illetve az Európa Liga csoportkörébe is. Ezután 2010-ben visszatért az Egyesült Királyságba, ahol különböző nagynevű kluboknál volt tanulmányúton, képezte magát többek között a Manchester City és a Manchester United csapatainál is. Egy évvel később azonban ismét Magyarországra tette át székhelyét, amikor is a 2011/12-es szezonban az Újpest csapatát irányította. Ebben a szezonban a 13. helyen végzett a lila-fehérekkel, így a bajnokság végén megköszönték a munkáját. Ezután ismét sikeres periódus, hiszen 2013-ban egy barcelonai továbbképzést követően visszatért Debrecenbe, és a bihari fiókcsapat a Létavértes irányítását bízták rá. Itt első idényében bajnok lett az NB III-ban, ám adminisztrációs hiba miatt nem indulhatott a másodosztályban a csapattal. Ezután 2014-ben Békés megyébe tette át székhelyét, és a 2014/15-ös szezonban másodikként feljutott a Békéscsabával az első osztályba. Ám az öröm nem tartott sokáig, hiszen egy idényt követően az idei szezonban újra az NB II-ben szerepelt a csabai együttes Szpisljakkal. Ezután 2017-ben békéscsabai lemondása után kereste meg csapatunk az angol-szerb szakembert, és elképzelései közösek voltak az itteniekkel, így igent mondott. A Békéscsabát és a Létavértest már feljuttatta a magasabb osztályba, reméljük a következő a Zalaegerszeg lesz…

Hajrá ZTE!

Vélemény, hozzászólás?