Az U19-el menetelő Sluka a felnőtt csapatról: “Mintha páran nem tudnák, milyen klubba kerültek” – interjú

Felnőtt csapat, Hírek, Utánpótlás
Ősszel Zoran Szpisljak segítője is volt, jelenleg az U19-es csapatot irányítja a ZTE-nél Marián Sluka, a korosztály 13 meccse veretlen. Érdekes témákról beszélgettünk a korábbi NB I-es játékossal.

Talán sokan nem is figyeltek fel rá, de remek sorozatot produkál a ZTE U19-es együttese. A nyár óta Marián Sluka vezette gárda már tizenhárom bajnoki óta veretlen az U19-es II. osztályban, az elmúlt héten például az Újpestet verte 4-2-re, előtte Diósgyőrben győzött 4-0-ra. A korábban a ZTE FC felnőtt csapatában is alapembernek számító Slukától elsőként azt kérdeztük: most érett be az elvégzett munka gyümölcse?

„Amikor júliusban átvettem a csapatot, már láttam, hogy nagyon sok a tehetséges fiú, és sokan tényleg focisták akarnak lenni, ami nagyon fontos. Hét-nyolc hónapja dolgozunk együtt, ennek most látványos az eredménye, de hozzá kell tennem, hogy technikailag remekül felkészített játékosokat kaptam az edzőkollégáktól. Ezek után az volt a fő feladatom, hogy győztes, sikeres csapatot tudjak összeállítani, az elmúlt időszak eredményei alapján jó úton járunk. Amikor Mihalecz Pisti hívott, úgy adta át a csapatot, hogy ügyes korosztály, de hol nyernek, hol kikapnak. A mentalitást próbáltam átadni, és azóta folyamatosan becsületesen dolgoznak, edzéseken is úgy állnak hozzá, ahogy illik. A keret erőssége alapján nyáron is lesz pár játékos, akiknek lesz esélye bekerülni a felnőtt keretbe.”

„Ebben a korosztályban az a legfontosabb, hogy úgy menjenek ki a pályára a srácok, hogy mindig nyerni akarnak, és ezért mindent meg is tesznek. Hangsúlyoztam nekik, hogy ha valaki labdarúgó akar lenni, nem hetekről, hanem hónapokról, évekről van szó, ami a kemény munkát illeti. Örömmel mondhatom, hogy nagy százalékukkal ezt sikerült megértetnem” – fogalmazta meg a célokat az edző.

A felnőtt csapat stábjában Zoran Szpisljak mellett még az ősszel szerepet kapó Slukától megkérdeztük, a tehetséges, jól szereplő fiatalok közül nem lenne-e többüknek helye már a felnőtteknél?

„Ezt nem tőlem kell megkérdezni, de amikor a felnőtteknél is dolgoztam, vagy megkérdeztek, mindig elmondtam a véleményemet a játékosaimról. Tulajdonképpen az egész utánpótlás azért dolgozik, hogy felkészítsük a fiúkat a felnőtt focira, és úgy érzem, csapatomból már többen képesek lennének erre. Elsősorban a ’99-eseket nézve, többükre mondhatom, hogy ha így folytatják, ott kellene majd lenniük a felnőtteknél. Hat 1999-es születésű megy ki az utánpótlásból nyáron, abban bízok, hogy legalább hárman felkerülnek majd a felnőttekhez.”

Rákérdeztünk, milyen a kommunikáció az első csapat stábja és Marián Sluka között.

„Kommunikálunk, egyeztetünk, a téli felkészülés alatt nagyon sok játékos meg is kapta a lehetőséget a felnőtteknél a bizonyításra. Talán túl sokan is voltak, véleményem szerint azért egy szintet el kell érni, hogy valaki odakerülhessen. Az én időmben nem lehetett ilyen könnyen megkapni a lehetőséget, de változik a világ, a mai fociban más idők járnak. Természetesen figyelem a felkerülő U19-es játékosokat, hogy megkapják a megfelelő terhelést, és büszke vagyok, ha ott is megállják a helyüket.”

Megkérdeztük, mi kell ahhoz, hogy valaki meglépjen egy magasabb szintet, és mondjuk az NB I-be igazoljon, vagy Csóka Dánielhez hasonlóan külföld felé vegye az irányt?

„Jelenleg itt minden adott a profi munkához. Innentől kezdve a játékos saját motivációján, saját szívén, saját akaratán, saját bizonyítási vágyán múlik, hogy eljut-e az NB I-be. Ezt sajnos még sok esetben nem látom bennük, ebben előre kell lépniük a mai fiataloknak.”

Mint már említettük, Sluka Szpisljak segítőjeként dolgozott már a felnőttekkel is az idényben, már csak ezért is kíváncsiak voltunka véleményére első csapatunk szereplésével kapcsolatban.

„Az igazi csapategységet, nagy elszántságot még mindig nem látom. Mintha páran még mindig nem tudnák, milyen klubba kerültek. Nem tudom, hogy elmondták-e nekik, de ennek a klubnak nagy múltja, hagyománya van, e mellett olyan kiváló szurkolói, akik mindig éhesek a jó focira. Valaminek mindenképp változnia kell, nehogy a legrosszabbig eljussunk…”

„Nagyon elégedett vagyok a jelenlegi munkámmal, remek a kapcsolatom a játékosokkal és a többi utánpótlásedzővel is. Kiváló munka folyik az akadémián, ebben a jövőben is szeretnék tevékenyen részt venni, de természetesen vannak később felnőtt edzői ambícióim is” – mondta a személyes helyzetét és jövőjét firtató kérdésre a korábbi remek középpályás, majd zárásként pozitív jövőképet vázolt fel.

„Úgy érzem, hogy az utánpótlás terén mindenképp szép jövője lehet a Zetének. Dolgoznunk kell tovább, de bizakodok, van jövő a fiatal srácokban.”

Vélemény, hozzászólás?