Artner Tamás kék-fehérben – elemzés

Elemzés, Hírek
Már senkinek sem lehet újdonság a hír, hogy a ZTE új vezetőedzője Artner Tamás. Viszont a kérdés egyértelműen feltehető, hogy milyen játékstílust várhatunk tőle.


Jelen cikk, mint az a címből és a felvezetőből kiderül, Artner Tamásról fog szólni. Főképpen az eddigi pályafutásáról és eredményeiről, illetve minimálisan arról, hogy mit eredményezhet az eddig megszerzett tudás a ZTE élén.

Azt nem lehet újdonságként említeni, hogy Artner Tamás szombathelyi kötődésű szakember, hiszen ez egy kifejezetten közismert tény. Itt pedig rendkivül fontos megállni egy kis szusszanásnyi időre. A ZTE – Haladás rivalizálás nem újkeletű dolog és akadtak olyan hangok, akik Artner Tamás kinevezését a szombathelyi kötődés miatt kifogásolták. Ez részben érthető, hiszen mindig kockázatos lépés a rivális embereit átcsábítani. Viszont ne felejtsük el, hogy Artner nem állt a Haladással munkaviszonyban, amikor a ZTE felkereste. Ráadásul az utóbbi pár évben erős a kötődés a két klub között, úgy a játékos mozgások terén, mint a jó szomszédi viszony fenntartásának területén. Egy tisztességes rivalizálási viszonyban a felek még segíthetik is egymást, hiszen abból mind a két oldal csak profitálni tud. Ilyen szempontból, Artner Tamás leigazolásánál nem igazán lehet felróni a szombathelyi kötődést, mert ez nem negatívum. Sőt, a közös kapcsolatok építésének egy újabb lehetősége, ami mind a két klub számára előnyössé válhat.

Artner Tamás vezetőedzői feladatait a Haladás színeiben kezdte, méghozzá a korosztályos csapatokkal. 1998 és 2003 között több korosztály élén is helyt állt, kifejezetten remek eredményekkel. Csapataival rendre a dobogón, vagy annak környékén végzett, ráadásul több olyan játékossal is itt ismerkedett meg, akik komoly szerepet játszottak későbbi sikereiben – ez természetesen oda-vissza alapon is igaz. Nem elhanyagolható tény, hogy az 1999-2000-es szezonban, miközben a Haladás U15-ös csapatának vezényelt, Ő irányította az NBII-es Büki TK-t, amelyet a 14. pozicióból hozott fel a hetedikre.
Az utánpótlás csapatok ranglétráját megjárva a tartalék csapat írányításának felelősségét bízták rá. Ez a döntés helyesnek bizonyult. Nem kifejezetten az NBI tartalék bajnokságában elért 5. helyezés miatt, ami egyébként egy teljesen korrekt eredmény, hanem azért, mert itt sikerült elkezdenie tovább képezni azokat a játékosokat, amelyek a későbbiek folyamán, a Szombathelyi Haladás magját alkották.

Ez már gyakorlatilag történelem, így aligha nehéz összefűzni a szálakat, de egyértelműen a fenti eredmények hozták meg az igazi diadalt, a valódi áttörést: Artner Tamást felkérték a Szombathelyi Haladás első csapatának vezetőedzői teendőinek ellátására. Ezek a lépések vezettek a későbbi, második “Artner-korszaknak” nevezett sikerekhez. Mindazonáltal ne szaladjunk ennyire előre. Az akkor még NBII-es zöld-fehérek nem teljesítettek valami jól, a 13. pozicióban várták az edzőváltást. A számokkal nehéz vitatkozni, az idény végén elért hatodik helyezés megcáfolhatatlan előre lépés volt, aminek egyenes következménye, hogy a zöld-fehérek Artner Tamással képzelték el a következő szezont is. A továbbiakban sem változott a fejlődési tendencia. A 2006-2007-es szezonban a Hali bajnokcsapattá avanzsálódott az NBII Nyugati csoportjában, viszont adminisztratív problémák miatt a feljutás meghíúsult. Artner Tamás nem szakított a szombathelyi kötődésével, hiszen továbbra is az utánpótlás szakmai vezetője maradt, de vezetőedzői ambicióit máshol képzelte el, így a klubváltás mellett döntött.
Artner 2008 szeptember 24-én lett kinevezve az Fc Ajka élére, ahol 97 mérkőzést vezényelt le. Ez kicsivel több, mint három szezon. Itt, az eredményeit tekintve hozta a tőle elvárhatót. Nem teremtett ugyan kiemelkedően erős gárdát az NBII viszonylatában, de az tagadhatatlan, hogy ajkai viszonylatban nem láttak még ennyire eredményes csapatot a helyiek, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az első, átvett szezonban elért 5. helyezés, majd ezt követően az FC Ajka történetének legjobb eredménye, egy bravúros 4. hely. Kisebb visszaesés következett, ugyanis ezt követően “csak” a 6. helyen végzett a gárda – azt hiszem ezzel az eredménnyel most minden zalai drukker elégedett lenne. A 2011-2012-es szezonban az ősszel távozott a csapattól, amit a 4. helyen adott át utódjának. A távozás oka a zöld-fehér fellegvár hívó szava volt.

2011 december 19-én – apró érdekesség, hogy hat évvel és egy nappal a zalai kinevezése előtt – újfent kinevezték a Szombathelyi Haladás vezetőedzőjének. Majdnem három teljes éven keresztül vezette a Haladást, összesen 84 bajnoki mérkőzést vezényelt le. Munkássága alapvetően eredményesnek titulálható, hiszen a Haladás sosem tartozott az abszolút bajnokaspiráns csapatok közé, így nem csak a bajnok cím számít kiemelkedő eredménynek. Az első, vagyis a ZTE számára rossz emlékű 2011/2012-es szezon elsősorban a csapat rendbetételéről szólt és egy strukturális átalakítás vette kezdetét. Az így elcsípett 8. hely, bár nem számottevően kiemelkedő eredmény, de a körülményeket ismerve teljesen korrekt helyezés. A továbbiak folyamán sikerült tartani a szintet és a csapat a 8. helyet csípte el ismételten, összességében 6 ponttal szerzett többet a 2012/2013-as kiírásban, mint az előző szezonban.
A 2013/2014-es kiírásban az egészen remek 6. poziciót szerezte meg a szombathelyi gárda. Itt már érezhetően a zöld-fehér utánpótlás volt a legfőbb merítése a csapatnak, ami egyfelől lehetővé tette, hogy valóban egységes legyen a csapat, másfelől viszont nem mélyítette túlzottan a vezetőedző lehetőségeit. Sajnos, ezek után megváltozott ez az eredményesség, ugyanis a 2014/2015-ös szezonban teljesen szétesett a Haladás, a játékospolitika nem sikerült annyira eredményesre és inkább csak a távozók utáni lyukakat tömködték, mint sem, hogy sikerült volna a csapat erősítése, így 12 mérkőzésen 2 döntetlen és 2 győzelem mellett 8 vereséget jegyeztek a zöld-fehérek. Ez változásokat követelt, így Artner Tamás karrierje nem a Haladás csapatánál folytatódott.

Rövidebb szünet következett. Végül egy dunaújvárosi és kaposvári kalandsorozat után, melyek már nem voltak annyira kiemelkedőek, mint a szombathelyi eredmények, de kudarcnak sem titulálhatóak, a ZTE ajánlata elég jónak bizonyult ahhoz, hogy Artner Tamás elfogadja. Tény, hogy kihívás, az lesz bőven, elvégre a klub nincsen könnyű helyzetben. Mindenesetre egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy Horváth Károllyal kiegészülve Artner Tamás az a szakember, aki a jelenlegi elérhető legjobb megoldásnak tűnik.

Eddigi munkássága során általában támadó, rövid passzokra, vagy szélsőjátékkal variált beadásokra építő játékot láthattunk tőle, így a ZTE-nél is valami hasonlóra lehet számítani. Rutinos szakemberről van szó, aki nem elsősorban az igazolásokban, mint sem az utánpótlás játékosokban látta a fejlődés valódi lehetőségét. Ne felejtsük el azt, hogy karrierje során sosem volt olyan helyzetben, hogy tényleg reális mennyiségű átigazolási keret álljon rendelkezésére, mégis képes volt eredményes futballt teremteni. Ez alapvetően már csak azért is jó, mert a kék-fehéreknek sincs kifejezetten hatalmas átigazolási keretük, ezt többször hallottuk már, így viszont valóban olyan szakemberre van szüksége a gárdának – Horváth Károllyal kiegészülve szakemberekre – akik minimális büdzséből is képesek “értékálló” futballt teremteni.

A ZTE színeiben eredményes munkát és sok sikert kívánok neki, Hajrá ZTE!

H.E.

 

*A cikkben szereplő adatok pontosításához és a kiegészítéshez nyújtott segítségéért szeretnék köszönetet mondani Artner Tamásnak!

Vélemény, hozzászólás?